Serotiniteit, langer dan 42 weken zwanger

Ben je langer dan 42 weken zwanger? Dan wordt dit serotiniteit genoemd. De gemiddelde zwangerschapsduur is 40 weken (280 dagen). In het begin van je zwangerschap is met een echo de uitgerekende datum bepaald. Dit is de dag waarop je 40 weken zwanger bent. Je mag bevallen in de 3 weken daarvoor en de 2 weken daarna, dus van 37 weken tot 42 weken.

Is je bevalling twee weken na de uitgerekende datum nog niet op gang gekomen? Dan wordt er gesproken van serotiniteit. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken.

Mogelijke gevolgen?

Soms zorgt een zwangerschap van 42 weken of langer voor risico’s voor je baby.

Risico’s:

  • De placenta (moederkoek) werkt minder goed. De baby krijgt dan minder voeding.
  • De hoeveelheid vruchtwater wordt minder.
  • Er is vaker ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater.
  • De baby is vaker te zwaar voor de zwangerschapsduur (macrosomie)
  • Heel soms krijgt de baby te weinig zuurstof.
  • Om jou en je baby goed in de gaten te houden krijg je extra controles.
  • Het is belangrijk dat je er steeds goed op let of je je baby nog goed voelt bewegen. Voel je je baby minder of niet bewegen? Dan moet je contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Poliklinische controles

Rond de 40 weken kom je gewoon op controle bij de gynaecoloog of verloskundige.

Rond de 41 weken wordt met behulp van een echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Aan het eind van de zwangerschap kan de placenta (moederkoek) minder gaan werken en er wordt dan minder vruchtwater aangemaakt.

Aan het einde van week 40 of aan het begin van week 41 wordt de echo afspraak voor je gemaakt. Vanaf deze zwangerschapsduur kan je ook gestript worden.

Wat is strippen?

Strippen is een manier om de bevalling op te wekken. De meeste vrouwen die 41 weken zwanger zijn, hebben al een beetje ontsluiting. De baarmoedermond staat dan een beetje open. De baby ligt meestal met het hoofd naar beneden. De vliezen zitten vastgeplakt aan de binnenkant van de baarmoeder. De verloskundige of gynaecoloog kan via inwendig onderzoek met twee vingers bij deze vliezen komen en proberen ze los te maken van de baarmoederwand. Dit heet strippen. Na strippen maakt je lichaam een stofje aan: prostaglandine. Dat maakt de baarmoedermond “rijper”. Bovendien kán het binnen 24 uur weeën opwekken.

Bijna 42 weken zwangerschap

Als je bijna 42 weken zwanger bent maakt de verloskundige een afspraak voor je in het ziekenhuis.

Tijdens deze ziekenhuiscontrole wordt je bloeddruk gemeten en aan je buik gevoeld. Ook worden er een CTG en een echo gemaakt.

CTG staat voor CardioTocoGrafie. Dit is een hartfilmpje van de baby waarmee kan worden gekeken hoe de conditie van de baby is. Een CTG duurt ongeveer een half uur. Soms is het nodig om wat langer te blijven liggen, bijvoorbeeld als de baby ligt te slapen. Met een echo wordt nog een keer gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

Meestal doet de arts een inwendig onderzoek om te voelen of er al ontsluiting is. Hierna kan de arts bepalen hoe en of de bevalling wordt ingeleid (opwekken van de bevalling met behulp van medicijnen).

Afwachten of inleiden?

Zijn alle controles goed en zijn er geen andere zwangerschapsproblemen? Dan kan tot 42 weken zwangerschap gewacht worden totdat de bevalling spontaan begint.

Samen met de verloskundige of gynaecoloog kan er ook besloten worden om niet te wachten tot 42 weken maar eerder in te leiden. Dit gebeurt als:

  • je je baby minder voelt bewegen
  • er te weinig vruchtwater is
  • de CTG-registratie niet optimaal is

De bevalling

Na een zwangerschapsduur van 42 weken wordt geadviseerd in het ziekenhuis te bevallen en in te leiden. Deze inleiding vindt plaats onder begeleiding van de gynaecoloog.

Na de bevalling

Is de bevalling zonder problemen verlopen? Dan kun je thuis de kraamtijd doorbrengen.

Meer informatie

Voor verdere informatie over de gang van zaken rond een bevalling in het Spaarne Gasthuis en het inleiden van de bevalling verwijzen wij je naar de folders ‘Bevallen in het Spaarne Gasthuis’ en het ‘Inleiden van de bevalling’.

Heb je nog vragen? Stel deze dan aan de verloskundige of gynaecoloog.

 

download hier de pdf.