POP-adviescentrum

POP staat voor Psychiatrie – Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). Het POP-adviescentrum is een adviescentrum die ontstaan is uit een samenwerkingsverband tussen de psychiater, gynaecoloog en kinderarts. Samen kunnen zij vrouwen adviseren over psychiatrische problemen tijdens de zwangerschap en in het kraambed. Je krijgt hier alleen advies, er worden geen onderzoeken of behandelingen gedaan.

Voor wie is het POP-adviescentrum?

Deze poli is voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn en:

  • psychiatrische klachten hebben (gehad)
  • medicijnen gebruiken in verband met psychiatrische klachten bijvoorbeeld antidepressiva (SSRI’s)
  • verslaafd zijn aan alcohol, drugs en/of medicijnen

Waarom een bezoek aan het POP-adviescentrum?

Voor zwangere vrouwen met psychiatrische problemen is het belangrijk dat er extra aandacht wordt besteed aan hun geestelijke gezondheid. Zodat zij zo goed mogelijk voor hun kind kunnen zorgen. Een goede moeder-kind binding is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Soms zijn er zorgen over het terugkomen van een psychische ziekte. In andere situaties zijn er vragen over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

Wat gebeurt er op het POP-adviescentrum?

Nadat je een afspraak hebt gemaakt op de POP-poli krijg je een vragenlijst opgestuurd. In deze vragenlijst staan vragen over je psychiatrische klachten, je medicijnen of je verslaving en over hoe je je nu voelt. Deze vragenlijst moet je ingevuld meenemen naar je afspraak. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten en het is verstandig om je partner of een ander vertrouwd persoon mee te nemen. Tijdens het gesprek zijn zowel de psychiater, gynaecoloog en de kinderarts aanwezig. Ze luisteren naar jouw persoonlijke verhaal en de drie artsen geven samen in één afspraak advies over:

  • je behandeling
  • de kans op herhaling van het psychische probleem
  • je zwangerschap
  • het beleid rond de bevalling en eventueel extra maatregelen die nodig zijn voor de opvang van de baby
  • de invloed van een psychische aandoening op je kind
  • je medicijnen tijdens en na de bevalling en tijdens de kraamperiode

Het gaat meestal om één afspraak. Heb je een eigen behandelaar bij de GGZ? Dan blijf je daar onder behandeling. Ook zal je onder behandeling blijven bij je eigen verloskundige of gynaecoloog. Als je het goed vindt sturen wij een verslag van het gesprek naar je huisarts en verloskundige/gynaecoloog. Zo zijn zij goed op de hoogte van de gemaakte adviezen en afspraken. Heb je geen GGZ-behandelaar (meer)? Maar zou je dat wel willen? Dan wordt samen gekeken wat de beste mogelijkheid voor je is.

Opname

Soms zijn de psychiatrische problemen zo ernstig dat opname in het ziekenhuis nodig is. Je wordt dan opgenomen op de afdeling psychiatrie & medische psychologie van het Spaarne Gasthuis. Na de bevalling kan je samen met je kind (tot 6 maanden) blijven op de afdeling voor je behandeling. Naast het behandelen van je psychische problemen is er ook aandacht voor de hechting tussen jou en je kind.

Hoe maakt je een afspraak voor het POP-adviescentrum?

Voor een afspraak op de POP-poli moet je een verwijzing hebben van je huisarts, verloskundige, gynaecoloog, psychiater, psycholoog of een andere behandelaar. Heb je deze verwijzing? Dan kunt je bellen met de polikliniek gynaecologie/verloskunde van het Spaarne Gasthuis (023) 224 4060.

Extra informatie

www.ggzingeest.nl

www.lkpz.nl

https://spaarnegasthuis.nl/specialisme/gynaecologie-verloskunde/poppoli

 

download hier de pdf.