Geboorteplan ideeën en wensen over je bevalling

In dit geboorteplan kun je ideeën en wensen over je bevalling opschrijven. De verloskundige of gynaecoloog (vanaf hier verloskundig zorgverlener genoemd) probeert tijdens je bevalling zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen.

De veiligheid van jou en je kind is het allerbelangrijkste. Daarom wordt soms tijdens de bevalling afgeweken van je geboorteplan. Ook kan je tijdens de bevalling toch iets anders willen dan je van tevoren in gedachten had. Dat is geen probleem. Je weet van tevoren nooit precies hoe je tijdens de bevalling gaat reageren. Hieronder volgt een korte beschrijving wat je van de verloskundige zorg kunt verwachten tijdens je bevalling. Heb jij nog andere wensen over je bevalling? Dan kun je deze achterin deze folder in je geboorteplan opschrijven.

Zorg tijdens je bevalling

De verloskundig zorgverlener die dienst heeft

Verloskundigen, kraamverzorgenden, artsen, verpleegkundigen, gynaecologen zijn de verloskundig zorgverleners en zij werken in diensten. De verloskundig zorgverlener die dienst heeft zal je bijstaan tijdens je bevalling. Daardoor kun je niet zelf een voorkeur voor een verloskundig zorgverlener aangeven die je bijstaat tijdens je bevalling.

Kraamverzorgster en verpleegkundige

Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige ondersteund door een kraamverzorgster, de verloskundige belt deze tijdens je bevalling om te komen assisteren. Beval je in het Bevalcentrum dan is daar een kraamverzorgster aanwezig. In het ziekenhuis wordt deze ondersteuning gedaan door een verpleegkundige. Vaak heeft deze wel meerdere patiënten en kan daardoor niet de hele tijd bij je blijven.

Studenten

In de praktijk lopen studenten van verschillende opleidingen stage. Dit kan een verloskundige in opleiding zijn, een co-assistent in opleiding tot basisarts, of een leerling verpleegkundige. Afhankelijk van het leerjaar en het niveau zal hij handelingen zelfstandig uitvoeren. Een student werkt altijd onder de verantwoordelijkheid van de verloskundig zorgverlener. En zal nooit helemaal zelfstandig een bevalling begeleiden. De verloskundig zorgverlener zal altijd aanwezig zijn. Vind je het niet prettig dat een student bij je bevalling aanwezig is? Geef dit dan aan. De verloskundig zorgverlener zal altijd van tevoren toestemming vragen voor de aanwezigheid van een student.

Samen beslissen

De verloskundig zorgverlener zal alles met jou en je partner overleggen. Door medische omstandigheden kan de keuze soms beperkt zijn. De verloskundig zorgverlener zal je dan vertellen welk beleid hij wil volgen en ook uitleggen waarom hem dit het beste lijkt. Soms is er door complicaties geen overleg meer mogelijk. De verloskundig zorgverlener moet soms gelijk handelen in het belang van jou en/of je kind. Achteraf zal de verloskundig zorgverlener dan uitleggen wat hij gedaan heeft en waarom.

Medische indicatie

Is er tijdens je bevalling extra medische zorg nodig? Dan zal je verloskundige je overdragen aan de arts-assistent of klinisch verloskundige van het ziekenhuis. Deze klinisch verloskundige en arts-assistent werken onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Als het kan gaat de verloskundige met je mee naar het ziekenhuis om je bevalling tot dan toe te bespreken met de klinisch verloskundige of arts-assistent. Hierna wordt je verder begeleid in het ziekenhuis. De verloskundige kan soms bij je blijven ter ondersteuning. Maar zal geen actieve rol meer hebben in de bevalling.

Houding tijdens de bevalling

De verloskundige heeft altijd standaard een baarkruk bij zich. Ook in het ziekenhuis is een baarkruk aanwezig. Het is bijna altijd mogelijk om op de baarkruk te bevallen. Heb je nu al een voorkeur voor de baarkruk of een andere pershouding (handen en knieën, half zittend, gehurkt, in bad)? Laat het weten in dit geboorteplan.

Knip

Een knip wordt alleen gegeven als dit nodig is. Bijvoorbeeld als de baby in nood is of er te weinig ruimte is voor de baby om geboren te worden. Bij een knip wordt het perineum (de huid tussen de vulva en de anus) ingeknipt.

Verdoving

Krijg je een knip of krijg je een hechting? Dan krijg je meestal een verdovingsprik hiervoor.

Baby op je buik

Als de baby geboren is en er zijn geen complicaties, dan wordt de baby gelijk op je buik gelegd. Wil je dit niet? Dan kun je dat laten weten.

Navelstreng
Als het mogelijk is laten we de navelstreng uitkloppen voordat de baby afgenaveld wordt.
En indien mogelijk vragen we wie de navelstreng door wil knippen.

Borstvoeding

Wil je borstvoeding geven? Dan wordt je baby als dit kan binnen 1 uur na de geboorte aangelegd.

Geboorteplan

Naam:


Geboortedatum:


Uitgerekende datum:


Waar wil je bevallen?

 • thuis
 • Spaarne Gasthuis Hoofddorp / Bevalcentrum De Nieuwe Meren
 • Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid
 • ik beslis tijdens de bevalling
 • overig, namelijk:

Welke zwangerschapscursus(sen) heb je gedaan?Welke voorlichtingsavond heb je bijgewoond?Wie zou je (naast de professionele begeleiding) bij je bevalling willen hebben?


Heb je speciale wensen ten aanzien van de ondersteuning/begeleiding van de

verloskundige/gynaecoloog?Heb je een voorkeur voor een bepaalde baringshouding?

 • liggend op bed
 • halfzittend op bed
 • zittend op de baarkruk
 • zittend in bad
 • op handen en knieën
 • anders,

Heb je nagedacht over eventuele pijnstilling? Wat zijn hierover je wensen?

Zijn er specifieke aandachtspunten voor tijdens je bevalling?

Heb je bepaalde wensen t.a.v. je pasgeboren baby of de placenta?


Ben je er klaar voor of zie je ergens tegenop? Zo ja, waar tegenop?


Zijn er nog andere wensen voor tijdens je bevalling? Of andere ideeën die je wilt laten weten? Schrijf die dan hieronder op.


 

download hier de pdf.