Bevallen in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid

Je gaat bevallen in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid in het Vrouw & Kind centrum. In het Vrouw & Kind centrum zitten de afdeling kind en de geboorte afdeling (een combinatie van verlos afdeling en de neonatologie afdeling) dicht bij elkaar. Gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden en kinderartsen werken daar intensief samen. Door de samenwerking met de verloskundigen uit de regio in Rondom Zwanger kun je ook met je eigen verloskundige bevallen in het Vrouw & Kind centrum.

De afdeling

De geboorte afdeling is verdeeld over de 2e en 3e etage. Alle suites (kamers) zijn

éénpersoonskamers. De afdeling heeft:

 • 16 beval suites
 • 28 gecombineerde kraam-neonatologie suites
 • 8 neonatologie suites
 • 3 acute kamers voor verloskunde en gynaecologie

Beval suites

In deze kamers vinden alle bevallingen plaats. Dit zijn speciaal ingerichte kamers waar je partner ook kan blijven slapen. Na je bevalling kun je als dit nodig is, samen met je partner en je baby 1 nacht in deze kamer blijven. Ga je met je baby niet meteen naar huis? Dan zijn er kraam-neonatologie suites waar de moeder samen met haar baby kan verblijven.

Kraam-neonatologie suites

 • Kraam-neonatologie suites zijn er voor:
  • Een zieke baby met een gezonde kraamvrouw (zonder medische indicatie).
  • Een kraamvrouw met een medische indicatie met haar gezonde baby.
 • Grote kraam-neonatologie suites zijn er voor:
  • Kraamvrouwen met een medische indicatie en een zieke baby of een meerling (tweeling, drieling,..).

Neonatologie suites

Neonatologie suites zijn ingericht voor zieke of vroeggeboren baby’s met hun (gezonde) moeder. Vanaf 8 dagen na de bevalling verblijven moeder en kind op deze kamer.

Douche en toilet

De beval suites en kraam- neonatologie suites hebben een eigen douche en toilet. Alleen de neonatologie suites hebben een douche en toilet op de gang, die gedeeld moet worden.

Slaapstoel

De kamers hebben slaapstoelen, waarop je overdag comfortabel kan zitten. Door de stoel uit te klappen verandert de stoel in een bed. Beddengoed ligt in de kast op de kamer.

Verder heeft iedere suite een nachtkastje met een ingebouwd koelkastje en een afsluitbare kledingkast waar een 1 of 2 euromuntstuk voor nodig is.

Gezinsgerichte zorg

In het Vrouw & Kind centrum werken we met de filosofie van gezinsgerichte zorg. Dat betekent dat moeder en kind na de bevalling niet meer van elkaar gescheiden worden en zorg krijgen op één suite (kamer). Ook niet als moeder of kind extra zorg nodig heeft. Je baby is overdag en ‘s nachts dus bij jou op de kamer, in zijn of haar wiegje of couveuse naast jouw bed. De verzorging van jou en je baby gebeurt door de verpleegkundige op jouw kamer.

Na de bevalling kan de partner één nacht blijven slapen zodat de partner bij de zorg betrokken wordt.

Tijdens je bevalling houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Ook als je gaat bevallen met een medische indicatie.

Ontwikkelingsgerichte zorg

Ook werken we volgens de filosofie van ontwikkelingsgerichte zorg. De zorg is afgestemd op de behoeften van je baby. Het heeft als doel het verminderen van stress bij je baby. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de baby’s zoveel mogelijk te beschermen tegen fel licht en geluid. Dit vermindert stress bij je baby. In de kamers kun je het licht minder fel laten branden (dimmen). Ligt je baby bijvoorbeeld in een couveuse? Dan wordt deze afgeschermd met een hoes.

Voorbereiding op je bevalling

Wat neem je mee naar het ziekenhuis?

Voor jezelf

 • toiletartikelen (zeep, kam, tandenborstel enz.)
 • T-shirt/nachthemden
 • slipjes
 • sokken
 • een badjas
 • pantoffels/ slippers
 • iets om te lezen

Voor de baby

 • een rompertje
 • een pakje of een broekje met shirtje
 • een jasje en een mutsje
 • een dekentje of een reiszak
 • een autostoeltje

Laat waardevolle spullen zoals geld en sieraden thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventueel verlies of diefstal.

Naar het ziekenhuis

Als de uitgerekende datum van de bevalling dichterbij komt, is het fijn om te weten wanneer je naar het ziekenhuis moet komen. De verloskundige of gynaecoloog heeft al met je besproken wanneer je contact moet opnemen met de geboorte afdeling.

Bevallen onder begeleiding van je eigen verloskundige

In overleg met je verloskundige ga je naar het ziekenhuis. Zij laat de geboorte afdeling weten dat je eraan komt.

De poliklinische bevalling vindt plaats onder begeleiding van je eigen verloskundige en een kraamverzorgende van Rondom Zwanger. Heeft jouw bevalling medische zorg nodig? Dan neemt de gynaecoloog en de verpleegkundige de zorg over.

Bevallen in bad

Er is een beval-bad aanwezig die in de badkamer opgezet kan worden. Dit bad wordt

alleen gebruikt door de verloskundigen. Je kunt dit bad dus niet gebruiken als je bevalt

onder begeleiding van een gynaecoloog.

In dit bad kun je:

 • tijdens de ontsluitingsfase ontspannen
 • tijdens de uitdrijvingsfase bevallen

De hoes voor in het bad kun je kopen bij je eigen verloskundige.

Bevallen onder medische begeleiding

Heb je een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen? Neem dan zelf contact op met de geboorte afdeling (023) 224 0382. Je neemt contact op bij:

 • helderrood bloedverlies
 • regelmatige weeën en harde buiken
 • minder leven voelen
 • vruchtwaterverlies, of verdenking daarvan
 • andere lichamelijke klachten of ongerustheid

In het ziekenhuis

Tussen 06.30 en 21.00 uur is de hoofdingang van het ziekenhuis open.

Als je gaat bevallen, dan mag je dag en nacht via een speciale ingang het ziekenhuis binnenkomen. Deze speciale ingang is alleen te gebruiken voor vrouwen die gaan bevallen. Volg de borden ‘Bevallingen 24/7’ vanaf de parkeerplaats. Je wordt binnengelaten via een intercom.

Ben je naar het ziekenhuis gestuurd voor een spoed afspraak? Volg dan in de avond en nacht de borden naar de spoedpost. Vanaf daar word je doorverwezen naar de speciale unit ‘consulten voor zwangeren & gynaecologie’ binnen het Vrouw & Kind centrum.

Parkeren

Het Spaarne gasthuis in Haarlem heeft een groot parkeerterrein. Gaat het lopen lastig? Dan mag je natuurlijk met de auto afgezet worden bij de hoofdingang, speciale ingang of spoedpost. Er zijn rolstoelen beschikbaar, hiervoor heb je een muntstuk van 2 euro nodig. De auto moet daarna geparkeerd worden op het parkeerterrein. Bij het Spaarne Gasthuis geldt betaald parkeren. Je kunt betalen bij de betaalautomaten in de hal of buiten het gebouw. Je kunt betalen met je pinpas, creditcard of contant geld. Na je bevalling krijgt je 1 gratis uitrijkaart.

Wie zijn er aanwezig bij je bevalling?

Bij je bevalling mag je partner en/of een vriend(in) of een familielid aanwezig zijn.

Daarnaast zijn ook aanwezig:

 • een arts-assistent en/of gynaecoloog of klinisch verloskundige
 • een gespecialiseerd (leerling) verpleegkundige
 • eventueel een coassistent (een student geneeskunde)

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens je bevalling is mogelijk. Vraag hiernaar of lees het in de folder ‘pijnbestrijding tijdens de bevalling’.

Privacy

Tijdens je verblijf proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met je privacy. Daarom komt de verpleegkundige wel regelmatig bij je kijken, maar is zij niet steeds bij jou op de kamer aanwezig. Met een bel kun je de verpleegkundige waarschuwen als je haar nodig hebt.

Informatie over jou en je baby wordt alleen aan de ouders gegeven. In verband met de privacy mogen verpleegkundigen geen informatie aan anderen geven. Dit kan je partner eventueel doen.

Camerabewaking en uitluistersysteem

Voor de veiligheid hangen er in sommige suites camera’s om te zien en/of te horen of het goed met je baby gaat. In de beval suites hangen deze camera’s niet. De camera’s gebruikt het personeel wanneer jij er niet bent of als er speciale apparatuur wordt gebruikt.

Alleen medewerkers mogen de beelden zien. De beelden zijn beschikbaar binnen een afgeschermd gedeelte van het netwerk van het Spaarne Gasthuis. De beelden worden niet opgeslagen.

De camera’s hangen aan het plafond en staan afgesteld op het bedje van je baby. Met

behulp van het systeem kunnen we:

 • geluiden horen vanuit een kamer
 • video bewaking aanzetten
 • bellen naar de kamer om bijvoorbeeld met jou te overleggen Het uitluistersysteem kan apart van de beelden worden aangezet.

Je kunt het bewakingssysteem (beeld en geluid) uitzetten op de kamer. Je doet dit door de gele knop (privacy-knop) in te drukken. Er gaat dan een rood lampje branden op de camera. Op de gang gaat een geel lampje branden. Hierdoor ziet de verpleegkundige dat je de privacy stand hebt ingeschakeld. Vergeet niet de privacy-stand te onderbreken, wanneer je de kamer verlaat. Je doet dit door weer op de gele knop te drukken.

De verpleegkundige kan de privacy-stand altijd onderbreken. Dit doet zij wanneer zij dit nodig vindt en de cameratoezicht voor de bewaking van je baby belangrijk is.

Na de bevalling

Als het met jou en je baby goed gaat wordt je baby meteen na de geboorde bij je op de buik gelegd. Je baby ligt dan minimaal één uur op je buik. Huid-op-huidcontact is goed voor jou en je baby. Als het mogelijk is, mag je partner de navelstreng doorknippen. Na de bevalling wordt je baby onderzocht door de verloskundige, de arts-assistent of coassistent. Jij en je baby krijgen een polsbandje om zodat het duidelijk is wie jullie zijn. Na de geboorte wordt de placenta (moederkoek) vernietigd. Heb je er een andere bestemming voor? Laat het de verpleegkundige of verloskundige dan weten.

Het voeden van je baby

Borstvoeding

Alle verpleegkundigen van de geboorte afdeling zijn getraind in de beste zorg rondom borstvoeding. Daarnaast kan de lactatiekundige altijd bij je langskomen voor extra aandacht en tips. Het Spaarne Gasthuis heeft hierdoor het WHO/UNICEF-certificaat Zorg voor Borstvoeding.

Wat je kunt verwachten:

 • Als het mogelijk is wordt je baby binnen een uur na de bevalling aan de borst gelegd. Kan je baby om medische redenen niet aan de borst? Probeer dan zo snel mogelijk na de bevalling te starten met (hand)kolven. Natuurlijk krijg je hierbij alle hulp die nodig is.
 • We gebruiken geen voedingsschema. Je baby mag drinken zo lang en zo vaak zij/hij wil. In het begin kan dat zeker 8 tot 10 maal per 24 uur zijn. Bij baby’s die ziek of te vroeg geboren zijn, zijn er vaak wel vaste voedingstijden nodig.
 • De baby krijgt alleen bijvoeding als dat medische noodzaak is. Als eerste keus wordt dan altijd jouw eigen afgekolfde melk aan je baby gegeven. Pasgeborenen kunnen beter eerst goed leren om uit de borst te drinken voordat ze een fles krijgen.
 • Ga je naar huis? Dan krijg je informatie mee over waar je terecht kunt met vragen en voor hulp bij het geven van borstvoeding.

Iedere ochtend is er een lactatiekundige op de geboorte afdeling aanwezig. Zij kan je vragen over borstvoeding beantwoorden of helpen bij het geven van borstvoeding. Lactatiekundigen zijn speciaal opgeleid om te adviseren en te begeleiden bij het geven van borstvoeding. Ook geven zij scholing en advies aan medewerkers van de afdeling.

Flesvoeding

Soms wil of kan je geen borstvoeding geven en besluit je om flesvoeding te geven. Dan kun je zelf je baby de fles geven. De kraamverzorgende of verpleegkundige helpt je daarbij. De flesvoeding is aanwezig op de afdeling. Heb je een specifieke wens voor andere voeding? Dan kun je dit zelf meenemen.

Afspraken en adviezen op de geboorte afdeling

Adviezen voor jou en je partner

 • Probeer zo snel mogelijk je baby zelf te verzorgen. De verpleegkundige zal je hierin actief begeleiden. Het scheelt voor thuis veel stress als je hier al het een en ander hebt aangeleerd en gedaan. Denk hierbij aan de luier verschonen, in bad doen, borstvoeding geven op verzoek, flesvoeding geven en de temperatuur meten van je baby. Dit geldt ook voor ’s nachts.
 • Je partner moet ’s nachts nachtkleding dragen en douchen met de deur dicht. Dit heeft te maken met de privacy voor jou en voor het personeel dat binnenloopt.
 • Draag iets aan je voeten in verband met de hygiëne.
 • Ruim je eigen kleding op in de afsluitbare kast.
 • De was van het ziekenhuis kan in de daarvoor bestemde bak in de badkamer.
 • Je mag niet met je baby over de gang lopen vanwege je eigen veiligheid en die van je baby.
 • Er mag geen alcohol gedronken worden in het ziekenhuis. Alleen champagne na de bevalling is bij uitzondering toegestaan. Er zijn champagne glazen aanwezig op de afdeling.
 • Meestal krijg je tussen 08.00 en 08.30 uur je ontbijt. Dit is ook voor de partner die blijft slapen voor de eerste nacht gratis.

Controles ook in de nacht

De veiligheid voor jou en de baby is voor ons erg belangrijk. Vandaar dat de medewerkers ook in de nacht (rond 24.00 uur) langskomen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bedden in de laagste stand staan. Ook wordt het bedhek aan één kant omhoog gezet tijdens het voeden. De gebruikelijke controles zoals temperaturen en het verschonen van de baby gaan gewoon door.

Bezoektijden en rusttijden

Bezoek is overdag van harte welkom. Alleen mag je géén bezoek ontvangen tijdens de rusttijden op de afdeling. De rusttijden zijn van 12.00 – 15.00 uur en na 22.00. Net na de bevalling gelden de rusttijden niet en mag je bezoek langskomen.

 • Wil je bezoek ontvangen? Vraag het aan je verpleegkundige. Je bezoek wordt alleen toegelaten in overleg met jou en de medewerkers van de afdeling.
 • Om ervoor te zorgen dat zowel de moeder als de baby voldoende rust krijgen is het goed om niet te veel en te vaak bezoek uit te nodigen.
 • Wij adviseren je om de baby niet uit bed te halen tijdens het bezoek. Dit verstoort het natuurlijke slaappatroon van je baby en kan negatief bijdragen aan de conditie en het algehele welbevinden van de baby.
 • Bij een zieke baby is het belangrijk om extra voorzichtig om te gaan met de hoeveelheid bezoek en wie er op bezoek komt. Bespreek dit met je verpleegkundige.  Heeft jouw bezoek een infectie? Bijvoorbeeld koorts of een koortslip of is in contact geweest met een van de kinderziekten? Bespreek dit met de verpleegkundige voordat diegene bij jou en je baby op bezoek komt.

Altijd bij je baby blijven

Je bent pas bevallen en mag naar huis, maar je baby moet nog in het ziekenhuis blijven. Dan mag je als moeder altijd bij je kind zijn en blijven slapen. Ook voor je partner zijn er mogelijkheden. Dit past in de gezinsgerichte zorg die we geven op de geboorte afdeling: moeder en kind worden niet meer gescheiden. We noemen het blijven slapen rooming-in. Je krijgt dan een bed bij je kindje op de kamer en drie maaltijden per dag.

Kosten en vergoeding

Voor rooming-in rekent het Spaarne Gasthuis een speciaal tarief. Tot 28 dagen na de bevalling wordt dit door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Het Spaarne Gasthuis stuurt de rekening voor de rooming-in dagen direct naar je zorgverzekeraar. Let op: het kan zijn dat het verrekend wordt met je eigen risico. Je krijgt daarvoor dan een rekening van je zorgverzekeraar. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat er in jouw situatie vergoed wordt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ligt je kind na 28 dagen nog steeds in het ziekenhuis? Dan mag je nog altijd blijven. Ook dan krijg je alle maaltijden gratis. Je betaalt na die 28 dagen wel voor je bed. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat er in jouw situatie vergoed wordt.

Eten en drinken

Eten en drinken krijg je van het ziekenhuis. Moet jij je aan een dieet houden? Of heb je een bepaalde leefwijze? Laat dat de verpleegkundige en voedingsassistente (medewerker van de hospitality) weten.

Tijdens de bevalling zijn alle maaltijden voor je partner gratis. Ook het eerste ontbijt na de bevalling. Na deze periode kan jouw partner altijd blijven eten. Deze maaltijden moeten wel per pin betaald worden.

Roken

In het ziekenhuis geldt een algeheel rookverbod. Roken buiten het ziekenhuis is op bepaalde plekken toegestaan. De rook trekt wel in uw kleding, dit is schadelijk voor je pasgeboren baby. Buiten roken is niet voldoende om je baby te beschermen tegen de schadelijke invloeden van het roken. Wij adviseren je daarom om niet te roken.

Rolstoelen

De patiënten rolstoelen staan bij de hoofdingang. Om deze rolstoelen te kunnen gebruiken heb je een 2 euro muntstuk nodig.

Beschuitenbar

Op de afdeling kun je voor jezelf en je bezoek beschuit met muisjes smeren.

WiFi

Het Spaarne Gasthuis heeft een gratis WiFi netwerk: SG-hotspot. Wachtwoord: Gasthuis

Gastenlounge

Je bezoek kan op de begane grond naast het restaurant in de gastenlounge wachten tijdens je bevalling. Er is koffie en thee en je kunt er iets te eten kopen. De ruimte heeft comfortabele stoelen en banken met een televisie.

Weer naar huis

Na de bevalling bepaalt de arts of de verloskundige wanneer je weer naar huis gaat. Dit geldt 24-uur per dag en kan dus ook ‘s nachts zijn. Was je tijdens de zwangerschap onder controle bij de gynaecoloog? Dan worden er voordat je naar huis gaat afspraken gemaakt met je verloskundige of je huisarts voor je controles thuis in het kraambed. Denk eraan om een autostoeltje mee te nemen om de baby in de auto mee te vervoeren.

Wat je meekrijgt uit het ziekenhuis

Als je naar huis gaat, krijg je van de verpleegkundige mee:

 • formulier voor de geboorte aangifte
 • de gegevens van jouw bevalling
 • een overdracht voor de kraamzorg en de verloskundige
 • informatie over borstvoeding/flesvoeding
 • informatie over de eerste uren thuis met je baby
 • als dit nodig is een afspraak voor jou en je baby bij de polikliniek
 • eventueel recepten

De kraamzorg thuis

Na ontslag uit het ziekenhuis nemen de verloskundige en de kraamverzorgster de zorg van het ziekenhuis over. Van de kraamzorginstelling heb je een kraamzorgdossier ontvangen. Hier staan tips/adviezen in voor de eerste twee weken. Ook kun je in dit dossier de gegevens van jou en je baby opschrijven.

In het ziekenhuis heb je al contact gehad met je kraamzorgorganisatie. Voor ontslag weet je dus of je dezelfde dag nog kraamzorg krijgt. Het is belangrijk dat je direct als je thuis bent je verloskundige (of huisarts) belt. Je kunt de verloskundige tot 22.00 uur ’s avonds bellen of ’s ochtends vanaf 08:00 uur.

Heb jij of je baby na ontslag in de avond of nacht acute zorg nodig? Neem dan contact op met de verloskundige.

Neonatale screening en ander onderzoek

Neonatale screening

Rond de vierde dag na de geboorte wordt er bloed geprikt voor de neonatale screening. Je krijgt de envelop als bewijs dat jouw baby geprikt is mee naar huis. Meer informatie hierover staat in de speciale folder over de screening.

De gehoorscreening

De gehoorscreening wordt thuis of op het consultatiebureau gedaan.

Ander onderzoek

Soms is meer onderzoek nodig zoals: bloedonderzoek, echografie van het hoofdje of röntgenonderzoek.

Geel zien

Sommige baby’s worden in de eerste dagen na de geboorte geel. Dit gebeurt meestal de derde of vierde dag. Een beetje geel worden is normaal. Sommige baby’s worden echter zó geel, dat fototherapie nodig is. Baby’s die te vroeg geboren zijn, hebben een groter risico op geel worden omdat ze een onrijpere lever hebben. Bij fototherapie wordt licht van een bepaalde frequentie gebruikt om de in de huid aanwezige gele stof (bilirubine) af te breken. Is fototherapie voor jouw baby nodig? Dan krijg je informatie van de verpleegkundige en een folder.

Aanvullende informatie

Voorlichtingsavonden “Bevallen”

Elke maand organiseert Rondom Zwanger een voorlichtingsavond over bevallen in het

Spaarne Gasthuis. Je krijgt onder andere informatie over:

 • het verloop van een bevalling
 • de mogelijkheden van pijnstilling
 • wat je kunt verwachten als de bevalling niet verloopt zoals dit zou moeten.

Meer informatie hierover en inschrijven voor deze informatieavonden kan via de website van het Spaarne Gasthuis.

Voorlichtingsavonden over het geven van borstvoeding

De lactatiekundigen organiseren in het Spaarne Gasthuis voorlichtingsavonden over het geven van borstvoeding voor zwangeren met hun partner. Op de website van het Spaarne Gasthuis kun je je inschrijven.

Lactatiekundig spreekuur

Ook is er in het Spaarne Gasthuis een lactatiekundig spreekuur. Weet je nog niet of je de fles of de borst gaat geven? Ben je zwanger van een meerling of heb je specifieke vragen? Bel dan voor een afspraak met de lactatiekundige (023) 224 09 28, tussen 08.00 en 12.00 uur.

Mamacafé

Elke 3 weken, afwisselend op woensdag en vrijdag, is er het Kweekcafé. Dit is een Mamacafé onder begeleiding van een lactatiekundige. Hier kunnen moeders met hun baby elkaar ontmoeten, koffiedrinken en ervaringen delen. Kijk voor data, bereikbaarheid, parkeren en meer informatie over deze bijeenkomsten op de website www.spaarnegasthuis.nl en www.borstvoedinghaarlem.nl

Het huren van een borstkolf

Je kunt als je naar huis gaat via Momtobee een dubbelzijdige elektrische borstkolf huren:

 • Je huurt een kolf per dag en koopt een kolfsetje via de site www.momtobee.nl en betaalt online.
 • Je krijgt dan een bevestigingsmail met daarin een ordernummer.
 • De verpleegkundige geeft, op basis van dit ordernummer, een kolfapparaat met setje mee.
 • Heb je de kolf niet meer nodig? Stuur dan een mailtje naar info@momtobee.nl om de huur te beëindigen en de kolf thuis te laten ophalen. De kolf kan niet worden ingeleverd bij het Spaarne Gasthuis.

Ook wanneer je (al) thuis bent, kun je gebruik maken van deze kolfverhuur en dit via de site aanvragen.

Afdeling Patiëntenvoorlichting

In de centrale hal van het Spaarne Gasthuis vindt je de afdeling patiëntenvoorlichting. Je vindt hier uitgebreide informatie over gezondheidszorg, ziektebeelden, voeding, hoe om te gaan met een ziekte, patiëntenverenigingen en patiënten rechten Ook kun je bij de medewerkers terecht met je vragen (023) 224 10 60.

Suggesties en klachten

Wij vinden het belangrijk dat patiënten en bezoekers tevreden zijn. Toch kun je niet tevreden zijn over hoe het in ons ziekenhuis gaat. Heb je klachten over de verzorging, behandeling of hoe er met jou en je baby wordt omgegaan? Bespreek dit met de persoon om wie het gaat of iemand anders van de afdeling, bijvoorbeeld de leidinggevende. Zo kan de klacht of het probleem misschien direct worden opgelost. Ook kun je gebruik maken van onze klachtenregeling. De folder hierover vindt je in het folderrek op de afdeling, bij de receptie, bij de afdeling patiëntenvoorlichting of op www.spaarnegasthuis.nl. Hier vind je ook het digitale klachtenformulier. Deze regeling garandeert dat op zorgvuldige wijze aandacht wordt besteed aan je klacht.

Websites

Rondom Zwanger: www.rondomzwanger.nl

Spaarne Gasthuis: www.spaarnegasthuis.nl

Vereniging van ouders van couveusekinderen (VOC): www.couveuseouders.nl

Borstvoeding Haarlem: www.borstvoedinghaarlem.nl

NVOG website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (informatie over gynaecologie, verloskunde en fertiliteit): www.nvog.nl

Consument en Veiligheid, organisatie die gevaarlijke situaties in kaart brengt en adviseert hoe je deze situaties kunt voorkomen: www.veiligheid.nl

Veilig slapen: www.opvoeden.nl

Informatie over Borstvoeding: www.borstvoeding.nl

Telefoonnummers

Geboorte afdeling (023) 224 0380
Spaarne Gasthuis (023) 224 00 00
Polikliniek Verloskunde/Gynaecologie (023) 224 00 60
Afdeling Patiëntenvoorlichting Hoofddorp (023) 224 20 60
Afdeling Patiëntenvoorlichting Haarlem (023) 224 10 60
Uw verloskundige _____________
Uw huisarts _____________
Huisartsenpost ’s avonds en ’s nachts _____________

 

download hier de pdf.